Mitt skrivande: Huvudvärk

Idag har jag försökt "pussla" ihop en roman.

Jag håller på med omarbetningen av min andra roman och idag lade jag in nya avsnitt och möblerade om i kapitlernas ordning totalt!

Precis då jag hade färdigställt det hela kände jag mig alldles yr.

Ligger allt i rätt odning nu?
Har jag glömt något?
Kan det faktiskt bli något vettigt av detta material?


Jag vet att jag kommer att må bättre över det hela om bara någon timme. Nu ligger ju trots allt materialet i samma dokument och i rätt ordning. Nu ska det bara läsas igenom igen för att rätta till alla tidsfel och få språkövergångarna mellan kapitlen mer flytande. Det blir nog bra.

Imorgon blir det nog bra.

Så skriver du noveller och romaner

Av: Lars Åke Augustsson
2009
VOLTAIRE Publishing


Lars Åke Augustsson har gett ut 40 böcker och tycker därför att han kan skriva en bok om hur man skriver. Jag skulle vilja säga både ja och nej.

Boken är indelad i 11 kapitel. Varje kapitel avslutas med en övning, en regodörelse för olika uttryck (t ex fabel) och en kort intervju med någon författare.

Vissa bitar i boken känns briljanta; som då han går igenom hur man ska lära sig skriva miljöbeskrivningar, men det finns många andra bitar där jag har svårt att förstå vad han egentligen vill ha fram. Det känns som Lars Åke har mycket att säga, det kan jag inte argumentera emot, men det blir i vissa fall plottigt då han gör tvära kast från ett ämne till ett annat.

En sak som jag verkligen har svårt för är de bok-karaktärer Lars Åke nämner i förbifarten. Ofta när han vill visa på något visst t ex en viss typ av relation eller ett visst typ av drama räknar han snabbt upp redan existerande karaktärer som är med om just detta. Men han nämner inget om på vilket sätt karaktärerna stämmer in på det valda temat och har man inte läst böckerna med dessa karaktärer faller det hela platt.

Däremot gillar jag starkt de korta intervjuerna; de höjer boken flera snäpp.

Dina händer

Dina hårstrån
mellan mina fingrar
rinner undan
som sanden i ett timglas

Din sand
mellan mina fingrar
Dina händer
försvinnande lika
mina händer

Ett krossat timglas
där sanden spritts för vinden
och det enda som återstår
är skärvorna
med din spegelbild

Din minnesbild
i mitt tankelandskap
med ditt hår i mina händer
din sand
mellan mina fingar

Dina händer

/Nina 2010-03-26

Språkpolisen rycker ut!

Jag hittade denna länk på en annan skrivarsida och kan inte låta bli att delge den till er. Jag har aldrig varit förtjust i Camilla Läckberg och att någon annan granskar hennes något motsägelsefulla språk är rätt roande.

http://www.dn.se/dnbok/prosapolisen-granskar-camilla-lackberg-1.750416

Enjoy!

I carry your heart with me

I carry your heart with me (I carry it in
my heart) I am never without it (anywhere
I go you go, my dear; and whatever is done
by only me is your doing, my darling)

I fear
no fate (for you are my fate, my sweet) I want
no world (for beautiful you are my world, my true)
and it's you are whatever a moon has always meant
and whatever a sun will always sing is you

Here is the deepest secret nobody knows
(here is the root of the root and the bud of the bud
and the sky of the sky of a tree called life; which grows
higher than soul can hope or mind can hide)
and this is the wonder that's keeping the stars apart

I carry your heart (I carry it in my heart)

/E. E. Cummings

Järnspöke

Text: J. Berg
Musik: J. Berg


Dom brände Grönan och skolan står där ensam nu
Cykelställen står tomma än, trots att loven är slut
Dom fäller kastanjeträden i allén framför skolgården
Och jag rör mig tyst, hör inte hemma här, jag är vålnaden


Jag vet inte varför, men kanske är det därför jag minns det så väl
Dina stora ögon, dina bruna händer, dina vassa knän


Var det dig jag såg, som en skugga ur mina drömmar
Var det dig jag såg, dig jag svor att aldrig glömma


Dom gräver i parken och frosten i marken, blir ett försvar
Och vid hörnet av kyrkan där järnvägen går, har dom spärrat av


Någon ligger i gräset, med frostiga kläder, så stilla och vit
Och blåljusen blinkar, tänk vad man kan göra med en liten kniv


Och jag vet inte varför men jag återvänder alltid hit
Det var väl något vi gjorde, något vi sa här som förändrade mitt liv


Var det dig jag såg, som en skugga ur mina drömmar
Var det dig jag såg, dig jag svor att aldrig glömma
Var det dig jag såg som ett spöke från döda drömmar
Var det dig jag såg
Har jag äntligen lyckats glömma?

Skrivartips 4: Ta bort det som kan distraherar

Om du har bestämt dig för att skriva ett visst antal sidor/kapitel/timmar; bra!

Men se då till att du inte blir störd.

Är du hemma?
Ha det nystädat.
Var mätt.
Stäng av mobilen.
Dra ut internetsladden. Har du mobilt bredband? Be din pojkvän/flickvän/kompis/morfar vakta det en stund.

Om hemma ändå inte fungerar; sätt dig på ett café, bibliotek eller tåg. Då finns det inga undanflykter!

Ladda upp med en stor kopp te och tvinga dig sedan att sitta framför datorn tills du uppnått dagens mål.

Lycka till!

Skrivartips 3: Läs mycket

Att läsa och skriva går onekligen hand i hand. Du kommer aldrig kunna bli en bra skribent om du inte läser mycket; och då menar jag inte bara många timmar, utan också olika sorters böcker.

Olika genrer, olika författare, olika tidsepoker, olika typer av skrift. Glöm inte bort tidningsartiklar och faktaböcker. Det finns så mycket att få från de ord som redan är satt på pränt!

Och då du läser; fundera över vad du tycker om boken och varför. Är den bra? Är den dålig? Vad är det som gör att du inte kan lägga ner den eller att du ständigt tappar bort dig i texten? Reflektera över dialogen, miljöbeskrivningen, karaktärerna och språket. Ibland kan det vara bra att läsa böcker som man upplever som tråkiga eller dåliga, det gör dig mer uppmärksam på det skrivna ordet.

Men glöm för guds skull inte bort att njuta också!

PS. Böcker är det enda jag inte tillåter mig själv att ha dåligt samvete över då jag köper. Nya böcker sporrar mig ständigt till att skriva bättre. DS.

Citat: Agatha Cristie

The best time to plan a book is while you're doing the dishes.

Agatha Christie

Mitt skrivande: DEN idén

Igår hade jag ett möte med min coach och tillsammans började vi styra upp en plan för det kommande året.

Jag har lovat honom att ge ut en bok innan jag fyller 26 och tiden tickar iväg, så nu gäller det att jag tar mig i kragen.

Omarbetningen av roman nummer två ska vara klar till påsk och därefter tänker jag påbörja ett nytt projekt; det projektet. Jag fick en ny idé för en månad sedan och denna idé har vuxit sig så stark i hela mitt väsen att jag verkligen vet att den kommer att bli något extra. Annorlunda.

Mitt vikigaste redskap just nu är min egna skrivarprocess. Jag börjar äntligen förstå hur mycket förarbete jag behöver lägga ner för att jag lätt ska hitta min röst i de skrivna orden. Och för att göra det extra roligt ska jag åka en vecka till Skottland i sommar; bo på ett slott och bara skriva.

Den här gången ska jag göra allt på rätt sätt!

Skrivartips 2: Sätt höga mål

Det är dem som sätter de högsta målen som också kommer att ta sig längst.

För två år sedan ville jag bara ge ut böcker. Efter att jag träffat Mikael (min coach) insåg jag att jag måste ha högre tankar än så för att faktiskt bli publicerad. Ni har säkert hört uttrycket "man måste sikta mot stjärnorna för att nå trädtopparna"? Ja, jag gick från att ge ut en bok till att signera böcker på bokmässan till att vinna Augustpriset.

Idag har det där med Augustpriset funnits i mina tankar i nästan ett år, så nu måste jag nog snart höja även det målet. Och även fast jag inte gett ut något än, så känns Augustpriset inte alls omöjligt längre. Med de höga målen kommer självförtroendet.

Genom att berätta för andra om era höga mål förankrar ni dem också i verkligeheten, så jag berättar gladerligen för mina vänner hur långt jag ska ta mig. Nu senast var det att ge ut en bok innan jag fyller 26. Det är drygt ett år tills dess.

Dags att ta tag i det hela!

Att skriva


Av: Stephen King
2001
Bra böcker

Ingen kan väl ha undgått giganten Stephen King. Själv valde jag länge att inte läsa något av honom, eftersom jag aldrig varit förtjust i övernaturliga inslag i böcker. Men för ett par år sedan blev jag rekomenderad att läsa "Lida" och läste, det gjorde jag. När jag ett tag sedan hittade Stephen Kings bok "Att skriva" tvekade jag inte en sekund. Ett av mina bästa bokköp tror jag.

Boken är indelad i flera sektioner. I första delen berättar Stephen om sin uppväxt och den växande kärleken till det skrivna ordet. Det är med ett leende på läpparna han ser tillbaka på alla misslyckade försök och jag kan inte låta bli att beundra hans envishet; han blev refuserad så många gånger innan han började få sina noveller publicerade. Här berättar han också väldigt öppenhjärtat om det svåra missbruk han också hamnade i och även tog sig ut ut (med familj och vänners hjälp) som ger boken en ytterst personlig prägel.

Därefter går han igenom verktygslådan; de redskap som han tycker att du som skribent behöver besmästra för att bli en bra författare. Här tar han upp många exempel och går pedagogiskt igenom steg för steg hur man bygger ett bra språk.

I del nummer tre går Stephen igenom olika berättartekniker och hur man kan finna uppslag för romanidéer i vardagen. Här pratar han mycket om sina egna verk och om att man ska vara ärlig mot sig själv då man skriver.

I sista delen berättar Stephen om den olycka han var med om 1999 och nästan kostade honom livet. Det var faktiskt boken "Att skriva" som lyckades få honom tillbaka till skrivandet och åter finna flödet. Han avslutar med några sista tips och en lista med bra böcker (mer ur ett läsande perspektiv än ett skrivande).

Fenomenet Stephen King fasinerar mig. Efter att jag läst "Att skriva" var jag tvungen att läsa "Carrie"; Stephens förstas roman och stora genombrott. Jag kan fortfarande inte greppa att han var 26 när han skrev den och redan då hade ett så fulländat språkbruk. Stephen Kings skrivprosses är annorlunda än alla andras; han bara skriver. Han vet inte vart han kommer sluta, utan låter sina karaktärer berätta historien på sitt sätt.

"Att skriva" är inte bara för er som tycker om att skriva, utan precis lika mycket för er som tycker om om Stephen King. Och har ni aldrig läste en bok av Stephen king, rekomenderar jag varmt att ni börjar nu. Ni kommer inte att ångra er.

Mitt skrivande: Coachen

Jag har länge vetat att jag vill ge ut böcker, men det var för snart två år sedan som jag insåg hur vikigt det hela var för mig.

Jag hade släpat mig iväg till en kvällsföreläsning om hur man gör sig mer attraktiv på arbetsmarknaden (tror jag det var). Förläsaren hette Mikael Esselius och han såg ut som vilken annan föreläsare; jeans och skjorta, kortklippt hår.

Jag hade aldrig kunnat gissa just då att han skulle förändra mitt liv.

En bra bit in i föräläsningen gjorde vi en övning tillsammans till Mikael. Han bad oss blunda och tänka på någon dröm vi hade; jag tänkte på mitt skrivande och framtida bokutgivande. Sedan skulle vi tänka oss fem år fram i tiden och föreställa oss att vi inte lyckats uppnå denna dröm. Jag fick en oroskänsla i magen.

Sedan skulle vi tänka oss tio år framåt och vi hade fortfarande inte uppnått denna dröm. Jag började svettas; världen runt mig krympte.

Därefter skulle vi tänka oss tjugor år framåt... Jag fick svårigheter med att andas.

Mikael bad oss öppna ögonen och berätta hur vi hade upplevt övningen. Jag visste då att jag aldrig skulle kunna vända ryggen mot drömmen om att skriva och att det endast är jag som kan skapa min egen framtid.

Mikael hade precis börjat med personlig coaching och erbjöd alla som var på föreläsningen en halvtimmes coaching. Den halvtimman blev två timmar; blev ett sammarbete som fortsatt enda sedan dess.

Idag har Mikael ett eget företag och jobbar med coaching på heltid (http://www.esselius.com). De två åren under hans vingar har utvecklat mig något enormt. När vi träffades hade jag flera ofärdiga verk som låg och skräpade, idag har jag skrivit tre romaner och en av dem har varit runt på sex olika förlag. Jag har inte givit ut något än, men jag är övertygad om att det kommer. Skrivandet har blivit lika viktigt för mig som att andas; jag kan inte se mig göra något annat.


Fortsätt bara andas...

Nya författarskolan


Av: Göran Hägg
Månpocket
2004

Göran Hägg är författare och docent i litteraturvetenskap och har här skrivit en rikigt bra grundbok om man vill komma igång med skrivandet och få tips och råd. Han går igenom vad man ska tänka på från första skrivna ordet till lansering av den nya boken. Under tiden hinner han med olika typer av berättartekniker, hur man skapar bra dialoger och klassiska knep för att fånga läsarens intresse såsom "en björn på stranden" och "Zolas häst".

"Nya författarskolan" är också intressant att läsa för att lättare kunna känna igen de moment som gör att vissa författare lyckas bättre än andra. Boken är både pedagogisk, tänkvärd och i vissa avsnitt riktigt rolig. Att skriva ska vara roligt; att läsa om skrivande ska vara nästan lika roligt.

Mycket nöje!

Skrivpuff

... och om du tycker att det där med dagbok inte är riktigt din grej och du bara vill skriva skönlitterärt. Ja, då kan jag rekomendera följande blogg:

http://skrivpuff.blogspot.com

Varje dag läggs det ut en ny skrivpuff; något du kan låta bli en liten skrivövning, en dikt eller en hel roman. Välj själv!

Skrivartips 1: Skriv... jämt!

För att kunna bli riktigt bra på att skriva måste man hålla språket levande. Det handlar både om att hålla flödet igång, men också för att kunna hitta sin egna stil; sin egen berättarröst.

För mig innebär att "skriva jämt" att skriva varje dag. Själv har jag skrivit dagbok sedan jag var åtta; det perfekta sättet där jag också kan reflektera över min omvärld och mina inre känslorna. Jag tror att om man kan sätta ord på det man själv upplever kommer det vara lättare att bygga trovärdiga karaktärer.

Förrutom dagbok har jag också en skrivdagbok och en idébok.

Skrivdagboken är en vacker bok med läderpärmar och tjocka gula papper där jag skriver om min egen skrivprocess. I denna bok skriver jag inte alls varje dag, utan mer sporadiskt när jag kommer på saker om mitt skrivande som jag själv tycker är viktigt. Eller då jag behöver få ur mig frustrationen då jag fastnat. Jag tror det är vikigt att förstå sin egen skrivprocess och då kan ett dagboksförande underlätta.

Slutligen har vi idéboken. För mig är den en liten, liten svart bok som följer med mig var jag än går. Man vet aldrig när nästa idé kan tänkas dyka upp och när den väl gör det kanske man inte har tid att ta itu med den just då. Då är det bra med en idébok. Jag har även, då jag bläddrat igenom min idébok, hittat olika idéer som jag kunnat kombinera för att få en mer spännande historia.

När det kommer till skrivandet på ett mer seriöst plan (noveller eller romaner) tycker jag också om att skriva varje dag, men det är inte alltid det finns tid eller möjlighet till det. Som student försöker jag utnyttja mina lov på det sättet även om jag önskar att det fanns möjlighet på vardagarna också.

Det viktigaste är att du aldrig slutar skriva. Skriv, skriv, skriv!
Skriv, jämt!

Mitt skrivande: Början

När jag gick i fyran skrev jag en längre novell om en flicka som bodde på barnhem och längtade till ett vanligt familjeliv. Redan då visste jag att jag ville bli författare.

Mellan åldern 13-18 spenderade jag en vecka varje sommarlov på skrivarläger i Kalmar län där jag fick träffa författare som Per Nilsson, Mats Berggren och Cannie Möller.  Jag kommer alltid minnas då Mats Berggren hade läst en av mina noveller och inte kunde hitta ord för min text.
- Jag får ont i magen av det du skriver...
Året efter läste Per Nilsson samma text och kommenterade den med orden:
- Du ljuger för lite.

Jag har sedan dess blivit bättre på att ljuga och håller idag på med en omarbetning av min tredje roman. Än så länge har jag inte fått något utgivet, men min första roman (en ungdomsroman) har varit på besök hos sex olika förlag det senaste halvåret. Jag vet att jag fortfarande har mycket att jobba med för att bli en fullfärdig författare och jag tycker att det är bra att jag inte blivit utgiven än- jag måste bli bättre först!

Samtidigt som jag gör omarbetningar på de redan färdigskrivna romanerna letar jag fakta och inspiration till ytterligare fem andra idéer. Fick jag betalt skulle jag lätt kunna skriva på heltid.

Lätt.

Jag vill göra skillnad

Jag vill skriva för att
beröra
rädda andra
såsom böcker tidigare räddat mig

Jag vill berätta om mina bilder
Plocka ut dem ur mitt hjärnkontor
och låta dem
bli dina bilder

Jag vill visa att jag kan
för jag VET att jag kan

Jag vill göra skillnad i ditt läsande liv
Ge dig nya historier
få dig att öppna ögnen
Än finns det oöppnade dörrar
Låt mig
visa vägen

/Nina, skrivarcafé på Medborgarskolan i Göteborg 090905

Intervju med Svante Weyler

En god vän skickade mig en länk från Uppsala Nya Tidning (http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=5-TYPE=blogg-bi=159,00.html?bin=17455) där de intervjuar Svante Weyler som har många års erfaranhet som förläggare.

I slutet av artikeln ställer reporten frågan :
"Efter en lång karriär som förläggare och förlagschef: vilka råd har du till den som vill bli författare?"

Bra fråga. Svante svarade:

"1. Läs. Ingen kan bli författare som inte har läst. Läs och läs och läs.
2. Sno. Och sno av de bästa. Inte erfarenheten, den måste vara din egen, men språk, stil, teknik.
3. Ha en bra rygg och ett brett arsle.
4. Träna på att vara ensam.
"

Råden är klockrena, men jag tror jag hoppar över det där med brett arsle. Jag satsar på ett annat liknande citat istället:

"Den med mest klister i baken vinner!"

Har du ingen skön stol/fotölj/soffa/säng att sitta i är det dags att du skaffar det nu!

Jag är en sån som bara vill ligga med dig

Jag är en sån som bara vill ligga med dig

Det är min enda avsikt.

Jag vill ligga med dig
för att komma riktigt nära,
med din hud och din mun 
och alla dina händer 
och all längtan du drar på,
ligga med all din tomhet och
uppgivenhet,
den där känslan av att allt
ändå är helt meningslöst.

Jag vill ligga med
alla dina gamla somrar
och dina osorterade minnen,
som fotografier i stora högar,
ligga mig igenom din ängsliga barndom,
alla de obegripligt tunga hinder
som du snorigt fått forcera,
med dina underarmar
och alla dina
ensamma kvällar i livet,
jag vill ligga med din rädsla 
för att vara ifrån jorden 
eller inte få några barn
eller att ena bröstvårtan
ska kika fram när du har tajt linne,
jag vill ligga mig igenom all
din solkiga längtan,
alla svåra beslut,
all hopplöshet
och trötta himlar som hamrat
sönder eftermiddagarna 
bakom persiennen 
i ditt flickrum,
alla resor och bedövade
stunder i tågkupéer,
uttittad av såna som
aldrig sett dig.

Jag vill ligga med
dina gamla bortkliade myggbett,
dina hoppfulla skolstarter,
ligga mig igenom 
din trötta gamla källare
full av nötta affischer och
brev skrivna med starlethandstil,
dina brevvänner,
trappuppgångar,
körsamlingar,
lessnader,
höstar,
tysta söndagar
och overkliga förnimmelser av
på avstånd glimmande fönsterrutor,
blänk i parkerade bilar
och suset från vägarna
runt omkring staden,
av livet
som pågår någon
helt annanstans.

Varenda muskel i din kropp, 
varenda fräken,
varenda solglimt
och varenda stund du väntat ut,
varenda plats du besökt,
vartenda ögonblick du varit i,
vartenda liv du levt 
- vill jag ligga med.

Jag är en sån som bara vill ligga med dig.

/Fredrik Lindström från "Jag är en sån som bara vill ligga med dig" (2005)

De bästa idéerna kommer alltid precis då man ska sova

-som att starta en blogg om skrivande!

Jag är Nina; en snart 25-årig donna som dyrkar orden och saknade en bra skrivarblogg. Därför startade jag en själv.

Här kommer jag att delge hur mitt eget skrivande går, diskutera olika typer av författare, ge skrivartips och berätta om böcker jag läst. På denna sida står ordet i centrum!

Ni är varmt välkomna att kommentera, argumentera emot, hålla med, låta er inspireras, hejja på eller helt enkelt bara läsa.

Ordet är ditt!

Ordet är ditt!

- en blogg om skrivande

RSS 2.0