Mitt skrivande: Aldrig blir man klar...

Jag har lyckats flytta om alla scener i mitt manus så de ligger på rätt ställe. Känner mig helt slut.
Kommit på ytterligare ett gäng scener som behövs för att binda ihop texten. Får sätta mig och skirva ihop dem imorgon. Eller börja i alla fall.
Att det ska ta sån jäkla tid...

Mitt skrivande: Näe, nu ni!

Jag satt och skrev in lite nya scener i mitt manus förra veckan och insåg att "näe, såhär FÅR det inte se ut!". Jag hade lagt två scener efter varandra som båda inhöll gräl; båda scenerna mellan samma två personer, fast om HELT olika saker.

Så jag tog fram mina post-its och konstruerade en ny synopsis. Först gjorde jag den efter de scener som står i manuset. Sedan flyttade jag nästan alla lappar. Så nu ser strukturen MYCKET bättre ut, as in mucho-mucho!

Nu ska jag bara flytta om scenerna i dokumentet först... Suck.

Sugen på varm choklad med marshmallows i... Mmm...

Modigt Desirée

Ja, jag är inte så förtjust i "My", men jag måste säga att Desirée är väldigt modig. Hon har lagt upp min recension av "My" på sin blogg och länkat till mig.

Och hon kunde hanterat det helt fel, du vet, blivit asarg och försökt försvara sig emot mina åsikter eller bara kallat mig idiot eller så.

Men hon konstaterar att alla är annorlunda och att ris också är viktigt. Hon tar det som en man, helt enkelt!

Måste vara förtjust i henne för det.
Modigt Desirée!

My

Av: Desirée Fredlund (2011)

 

I höstas gav Deseriée Fredlund (http://desireefredlund.blogspot.com/) ut sin bok "My" själv. Hon hade tröttnat på att inget förlag nappade och tog saken i egna händer.

 

Och att göra en sådan sak, ge ut sin bok själv, är ändå lite beundransvärt. Och att sedan inte sälja boken utan skicka ut den till alla som ville ha av första upplagen (gratis!) gör att Deseriées skrivarkarriär ännu märkligare.

 

"My" damp ner i min brevlåda i mellandagarna (om jag minns rätt) och nu när det börjar dyka upp recensioner av boken på allehanda bloggar tänkte jag att det var dags för mig också att sätta tänderna i "My".

 

"My" handlar om just My som flyttat hem till Sverige igen efter att jobbat i Frankrike ett tag. Hon botaniserar bland örter, recenserar böcker, inreder sitt hus och tar hand om sina höns och gutefår. Hon startar också upp en egen firma där hon vill hjälpa sina medmänniksor med sånt polisen inte behöver blanda sig i. Det första som händer i boken är att hon träffar Martin, en snygg polis som äger hunden Dunder. My blir störtkär direkt och den mer alldaglige Martin blir indragen i den ena konsiga händelsen efter den andra.

 

Med tanke på allt arbete Desirée lagt bakom att ge mig ett exemplar av boken känns det väldigt tråkigt att behöva ge boken denna recensionen. För jag tycker inte alls om boken... Jag vet knappt var jag ska börja.

 

Det finns ingen huvudstory, ingen konflikt som får mig att vilja läsa vidare. Kärlekshistorien mellan My och Martin känns så fruktansvärt klyschig, de är liksom aldrig oense och det finns inte ett bråk med på kartan (okej, de bråkar EN gång i telefonen, men när de sedan träffas igen så pratar de inte alls om det hela). De har fantastiskt sex hela tiden, men vi läsare får inte se detta utan scenerna slutar precis när förspelet börjat. Firman som My startar upp blir väldigt framgångsrik då hon lyckas lösa ALLA fall på första försöket. Jag hade velat ha mycket mer konflikt i boken. Allt går bara enkelt HELA TIDEN. Det är först i slutet som något går på tok och då blir starka My plötsligt jättesvag och accepterar att hon inte kan göra något. Dialogen känns inte trovärdig för fem öre. Karaktärerna är otydliga. Och jag får känslan av att Desirée har ett behov att visa hur duktig hon är. Överallt har hon beskrivit i detalj om de olika örterna My använder; hurdana hönor hon har, var de kommer ifrån och vilken färg det blir på äggskalen; vilken typ av mat My lagar (as in EXAKT vad hon har i) osv. Dessutom hittar jag flera stavfel, meningsbyggnadsfel och ologiska tidshopp.

 

Finns det NÅT bra i den här boken då?

 

Ja, det finns två saker. My och Dunder. När My recenserar böcker vill hon "leva sig in". Därför ordnar hon ett stort bål när hon läser om häxor och får plötsligt för sig att hon jagas av zombies när hon läser om just... ja, zombies. Och dessa stunder är ljusglimtar i boken. Finns lite småroliga kommentarer i samband med dessa scener.

 

Sedan har vi då hunden Dunder. Desirée har i boken skrivit ut vad Dunder tänker och säger, inte så att människorna förstår (de hör att han skäller bara), men läsaren förstår. Och denna hund har sjukt mycket personlighet. HAN får mig att dra på smilbanden.

 

Jag har hört förut att Desirée fått kommentaren att denna bok är svår att ge ut eftersom den spänner över så många genres. Jag fattar vad det uttalandes syftar på. Det känns som Desirée velat skriva en skönlitterär bok om en stark kvinna i Sverige; och en om olika typer av höns; och en om olika typer av örter och vad de används till; och en spänningsroman; Och en inredningsbok; och en matlagningsbok; och en sexbok; och en tidning full av recensioner av annan svensk litteraur i olika genres. Och för mig funkar det inte alls. Tyvärr.

 


Mitt skrivande: Pausmusik 3

Ja, ja, men jag måste bara få berätta!

I lördags kväll skulle jag och pojkvännen hem från ett par vänner där vi spenderat kvällen. Vi stod nere i Brunnsparken och skulle försöka hitta en spårvagn som gick åt rätt håll. Typ.

Och så plötsligt får jag syn på honom. Där kom HAN gående emot mig. Jag bara VISSTE.
Slog pojkvännen i sidan och fnissade.

Han: Vad är det?
Jag: Jag såg honom!
Han: Vem?
Jag: Rasse, jag såg Rasse!!!

Och jag kan tänka mig att ni fattar precis lika lite som han gjorde just då.

Rasse är en karaktär i mitt senaste manus. Min FAVORITkaraktär ever!

Och där var han, mitt på gatan i kyligaste Göteborg.

*fniss, fniss, fniss*

Hade nog aldrig gissat att han skulle haft mörklila manchesterjacka... men när jag såg det var det så självklart!

Mitt skrivande: Pausmusik 2

Igen? Vad gör jag här IGEN?! Jag skulle ju redigera!
Ja, ja, ja. Jag håller på. Lovar!
Måste bara berätta...
Redigerade som sagt klart mitt manus och skickade iväg till tre vänner.
En av dessa tre vänner hade sedan en tenta i onsdags. Jag skickade ett sms på onsdag kväll.
Jag: "Hur gick tentan?"
Hon: "Inte så bra som jag hoppats. Har läst halva din bok förretsen."
Jag (på torsdag morgon): "Men shit! Har du redan läst halva?"
Hon: "Ne, nu har jag läst hela. Kolla din mail sen".
Och det var ett finfint mail med vettiga kommentarer. Underbart hur hon verkade riktigt sur då huvudpersonens pojkvän betedde sig som ett as. Hon hade gjort smile-gubbar vid fina meningar och hade skrivit in några riktigt bra kommentarer som stycken/karaktärers agerande som inte var riktigt troligt. Fick mycket att fundera över OCH vara stolt över.
MEN nu har jag inte tid med det manuset. Jag håller ju på att redigera mitt andra manus.
Har än så länge tagit bort 21 sidor (inte raderat helt, bara förflyttat till ett slaks-dokument om det kan komma till användning senare, not så troligt, men ändå), flyttat om typ alla scener och håller just nu på att skriva in helt nya avsnitt.
Trots att jag bara hållit på i två dagar med jobbet i dokumentet känns manuset redan bättre.
Härligt med långhelg!
Redigering var det ja!

Ordet är ditt!

- en blogg om skrivande

RSS 2.0