Bokmässan 2011: Söndag

(Ursäkta att det dröjde)

Jag struntade i att gå på Svenska mässan på söndagen och lade hela min eftermiddag på Världskulturmuséet där Bokmässan för första gången höll lite skrivarstudio.

Efter ett litet inledningstal blev första seminariet en ja... diskussion mellan Lina Wennersten, Katarina Lagerwall (Konsten ett skriva en bästsäljare) och Sören Bondeson (Konsten att döda). De berättade om vad som är gemensamt för många författare och gav praktiska tips till publiken.

Därefter gick jag på ett seminarie som Elisabet Norin (Tre enkla regler finns inte- en romanskola) hade. Kändes lite kort då hon besitter så mycket kunskap, men väldans trevligt att träffa henne igen.

Jag tog en paus i seminarieschemat och smet upp till "Bryggan" där Karin Mossed på X-publishing satt alldeles, alldeles ensam. Vilket var perfekt! Annelie har öppnat upp mina ögon för förlaget och sedan jag sett Exter och Isabell (se fredagens schema) så var jag väldigt nyfiken på förlaget. Blev ett väldigt härligt samtal.

Och sedan avslutades dagen med ett seminarie med Amanda Hellberg (Döden på en blek häst) och Johanna Lindbäck (Välkommen hem). Ett riktigt bra seminarie där de var brutalt ärliga om hur författarlivet ser ut. Många tror det är glammigt, men Johanna stack hål på den bubblan. Det låter kanske brutalt, men jag tror det är viktigt att vi inte glorifierar yrket som förfatatre för mycket. Gärna helgonförklara, inte glorifiera.

Det var med blandade känslor jag lämnade bokmässan. Jag är... nöjd. Måste jag nog säga.

Och jag är lite skrivarsugen.

Och så känns det lite vemodigt. Måste vänta ett helt år till nästa gång... Suck.

Bokmässan 2011: Lördag

Dagen började inte så bra då jag blev försenad hemifrån och när jag sprang ner mot korsvägen trillade och skrapade upp mina händer och slog telefonen i bitar... Men väl på bokmässan mötte jag upp Annelie (http://dromavglas.blogspot.com/) och rumlade sedan runt med henne på semiarier under dagen.

Vi började med "Två vinnare av lilla augustpriset" där Ester Roxberg (Antiloper) och Isabella Nilsson (Verklighetsprojektet) berättade om sina debutromaner och vad det hade betytt  för dem att vinna lilla augustpriset. Ester var väldigt lugn och kom med kloka genomtänkta svar medan Isabellas uttalanden gjorde mig alldeles fnissig.

-Isabella, du skriver lite orealistiskt om en padda och en syrsa som huvudpersonen pratar med... Hur tänkte du där?
- Orealistisk vet jag inte. Jag tycker att alla människor går runt och småljuger för sig själva. Det är nog ingen större skillnad.

Sedan berättade Camilla Läckberg och Amanda Hellberg om "Så blir du författare" där seminariet helt var fokuserat på procesen från första manus till hur man bemöter rasande kritiker. Spännande seminarie, även om jag tycker att de båda hade det lite för lätt då Camilla fick sitt första kontrakt efter fem dagar då hon skickade in till förlag. För Amanda dröjde det två. Avis!

Försökte förstå "Vad tror vi om själen- och vad vet vi". Jag tröttnade och gick därifrån.
Lyssnade på "När tonåringar sörjer" som är en samling om hur tonåringar hanterat bortgången av en förälder. Ingivelsefullt.

Och så avslutades dagen med "I havet finns många stora fiskar" där Sara Löwenstam pratade om sin nya bok. Tyvärr blev jag lite besviken. Hade nog lite för höga förväntningar på att hon skulle vara en fantastiskt rolig talare efter att ha läst hennes bok "Udda" och sett bilder på henne. Men jag köpte ändå hennes nya bok. Varför låta bli liksom?

Var förbi hos Elisabet Norin och hälsade också där hon stod på Isaberg förlag och signerade sin nya bok "Tre enkla regler finns inte- en romanskola".

Så underbart härligt att prata med skrivande personer!
Ännu en dag kvar. Härligt att helgen är så lång!

Bokmässan 2011: fredag

Nu var den här igen. Bokmässan! Som jag har längtat... Fylld med deminarier och inköpta böcker.

Jag började dagan med att lyssna på då Mårten Sandén pratade om superhjältar och pinsamheter. Mårten var både utbildad psykolog och känd låtskrivere innan han började skriva böcker och därför tog det ett tag innan han förstod att han faktiskt var författare (närmare bestämt sex böcker).
- Det är ju mycket coolare att vara fomel 1 förare än författare...

Därefter gick jag till "Från Fantasi till fantasy" med Jo Salmson (Häxfolket), Martin Wildmark (Den dansande djävulen)och Sara Bergman Elfgren (Cirkeln) och en helt fantasisk moderator. Diskussionen blev nog inte så intressant som jag hade hoppats... Däremot kläckte moderaton ur sig några fina citat, som:

"Det är ju alltid mest spännande i en kärleksroman när man anar att nåt är på g. När de sen får ihop det blir det ju lite tråkigt..."

eller:

"Nu flyger drakarna förbi. Tjatigt, tjatigt. Som tunnelbanan ungefär!"

Tredje seminariet var med Per Nilsson. Åh, Per! Jag blir alltid lite extra glad då jag hör honom prata eller läser något hans krivit. Han.. är så uppmärksam på sin omgivning och människorna som omger honom. Nu har han kommit ut med en bokserie för "mellanåldern" (typ 11-12 år) och det ska bli totalt sex böcker (två finns ute i handeln). Och den frågan som han egentligen ställer är: kan en pojke och en flicka vara bästa vänner, på riktgt? Hur mycket hotar sexualiteten och vad som förväntas av oss en sådan vänskap?

Efter seminariet skulle jag självklart ha en liten sigantur i en bok. Jag passade på att fråga om Per blivit fast i fågelperspektivet.
- Hur menar du då?
- Ja, förra året var du här och pratade om "I den här trädet" som du skrev med Katarina och ni hade många kopplingar till fåglar.
- Ja...?
- Och i denna serie pratade du också om "sparvar" och "örnar" och om en flicka som är ängel dvs har vingar.
Han stirrade på mig.
- Det har du rätt i. Har jag inte tänkt på... Nu kommer jag inte kunna sova inatt.

Jag tog boken, gav honom ett nervöst leende och gick därifrån. Ups!

Sedan skulle det pratas om hur "love is a battlefield", men det blev lite för stökigt för min smak.

Lyssnade på Ranelid som lät tungan gå konstant i 20 minuter. Hur kan man prata så utan att andas? Utan att lämna plats för reflektion? Och nog för att han säger spännande/vettiga saker, men ibland blir han aningen för uppblåst...

Jag tog paus från seminarierna och rumlade runt på mässgolvet ett par timmar innan jag åtevände till "Lindbäck möter Bredow". De skulle "intervjua varandra" och det kunde ha blivit tråkigt, men det var riktigt roande. Speciellt då de började prata om hur man ska tänka runt att skriva sexscener. Det är knepigare än man tror. I alla fall att skriva om fint sex.

"Cirkeln" är en ny bok som kommit som handlar om sex häxor i Bergslagen (något som blivit kallat glesbygds-fantasy). Författarna berättade om boken och hur de hade jobbat tillsammans då de skev den. Att skriva ihop är lite annorlunda att skriva själv. Boken har redan fått stor genomslagskarft och ska översättas till 18 språk och göras om till film.

Det har varit en fin dag. Jag kom hem med glädje i magen och värk i axlarna (av att bära alla böckerna).
Det är så det ska vara!

Bloggpris! Woho!

Jag fick ett fint bloggpris av Annelie (http://dromavglas.blogspot.com/) och måste ju självklart manna upp mig lite och göra som hon säger. Motivieringen var:

"Nina: Du kom in i mitt skrivliv av en slump och tacksam är jag för det. Det ska bli spännande att träffa dig i verkliga livet. Du skriver superbra och jag känner i stortån hur långt du kommer gå. Och jag kommer heja på dig. Tack för allt ditt stöd! Se nu till att skriva ner din underbara historia nu! (spark i rö..n)"

Tjaa... jag har bett henne sparka mig lite i baken eftersom jag har ett skitkul/asbra manus på g. Det går sååå bra när jag sätter mig och skriver... Just nu är jag lite dålig på att sitta bara...

Och så frågorna som jag ska besvara:

1. Varför började du att blogga?

Saknade en skrivblogg som bara fokuserade på skrivande och böcker. Var trött på att läsa om hur det varit på jobbet för en del personer, hur deras hundar mådda och hur mycket deras barn stökat till. Bara skrivande helt enkelt.

2. Vilka bloggar följer du?

Har varit extremt dålig de sista månaderna. Men Annelie (of course) och min systers blogg är ett måste.

3. Vilka favoritfärger har du?

Mörkgrön mest. Passar dock bäst i blått.

4. Vilka favoritfilmer har du?
"Pianot". Och "Skicka vidare". Snacka om att jag bölar efter den!

5. Vilka länder drömmer du om att få besöka?
Spanien och Italien just nu. Bockade av Skottland förra sommaren.

Så, då vill jag ju självklart skicka vidare detta pris också:

My (http://www.meandmycow.blogspot.com/): Utan dig går jag under. Du målar min värld i färg.

Annelie (http://dromavglas.blogspot.com/): Tack vare dig har mitt skrivande utvecklats något enormt. Du har öppnat mina ögon för det ungdomsliga språket och ditt peppande tar mig långt, långt, långt!
(Är osäker på om man får skicka tillbaka ett blogg pris... Men jag gör det i alla fall)

Elisabet (http://elisabetnorin.se/): Hade du inte trott på mig så hade jag aldrig kommit så långt som jag gjort idag. Jag kan knappt vänta tills jag får visa upp det nya manuset jag håller på att bygga!

Mitt skrivande: Dilemma...

Okej, sist jag skrev så hade jag precis börjat på ett nytt projekt och var helt uppe i gasen (eller nåt).

Sedan dess har jag ersatt buss med ett bilgäng (två tjötiga utlänningar som jobbar på inköp). Och det kan väl vara bra... Jag får sova längre på morgonen, sparar in en timmes restid per dag och slipper åka buss "helt själv".

De tror att de räddat mig undan den elaka draken. Själv är jag inte lika övertygad. Att åka bil ökar chansen att jag tar mig till jobbet. Finns nämligen bara en buss som går dit på morgonen och en buss som går hem...

Men jag har inte vågat fråga mina medpassagerare än om jag får skriva i bilen. Och jag tänkte först "ge det en vecka och sen kan du fråga". Okej... De här två killarna paratar varje dag om hur härligt det är att det finns ännu en perosn i bilen. VARJE dag.

Och den här veckan (när jag hade tänkt att nu, nu ska jag fråga) så kunde inte en av killarna åka med. Så jag sitter ensam med kille nummer två. Och då skulle jag verkligen känna mig otrevlig om jag skulle ta upp datorn, plugga i hörlurarna och inte prata med honom på 1,5 timma. Eller?

Behöver råd!

Ordet är ditt!

- en blogg om skrivande

RSS 2.0