Citat: Karen Blixen

Gud skapade mannen före kvinnan. Det är som när jag skriver. Först gör jag en kladd.
/Karen Blixen

Olästa böcker

Som ni säkert förstår har jag köpt mycket böcker på bokmässan. Därför kunde jag inte låta bli att göra en inventering (då jag köpt mycket böcker senaste året) och räkna igenom de böcker som jag har hemma och ännu inte läst. De var 78 stycken! Här är dem:



Poesi: 4 stycken
Historiskt: 4 stycken
Tänkvärt: 13 stycken
Klassiker eller jättegammalt: 20 stycken
Ungdomsböcker: 12 stycken
Skönlitterärt (dvs vanliga böcker): 35 stycken

Bara börja läsa!

Vad får du din kunskap ifrån?







Bokmässan 2010: Söndag

Nu är bokmässan över och idag, söndag, blev mycket bättre än förväntat. Jag hade faktiskt inte spciellt höga förväntningar då seminarieprogrammet inte alls var lika spännande som tidigare dagar. Jag gick också bara på tre seminarier idag; men vilka seminarier!

Först ut var Åsa Ericsdotter med boken "Svårläst". Hon såg ut att vara sjutton, klädd i svart; lång kjol och långärmad, där man bara skymtade fingertopparna. Rakt hår. Osminkad. Hon pratade ärligt som ett barn, fast med en röst som envuxen. Hon såg ut som en älva... Hon var inte 17. När hon var 17 gav hon ut sin första bok. Idag var hon 29 och "Svårläst" är hennes sjätte bok. Åsa hamnar under kategorin prosalyrik. Hennes texter är fantastiska!

Därefter gick jag på ett annat seminarium där jag träffade en hjältinna! Lou Rossling är en skåning av äldre modell med popcornhår som jobbat som pedagog och föreläsare i många år. Hon berättade hur vi människor som 4-åringar har stjärnögon och hur de sedan sakta slocknar ju äldre vi blir (om man inte är förälskad, då har de en förmåga att tändas igen). Hon gjorde en helt fantastisk övning med oss.
- Hur många av er är duktiga på att teckna?
Tre personer räckte upp handen; en direkt de andra två mer smög upp.
- Okej. Nu tänker ni att ni är fyra år. Ni är ni. Ni har samma namn, men ni är fyra... Gud va kul att se så många fyraåringar här på Bokmässan i Göteborg. Välkommna ska ni vara. Jag tänkte fråga, hur många här inne är duktiga på att teckna?
Nästan alla händer åkte upp i luften, ingen tvekan.
Hon såg ut över folkhavet.
- Vem har sagt till er att ni inte kan teckna?
Underbar.

Sista seminariet blev med Robert Gustafsson. Tror tyvärr jag var för trött för att faktikst ta in något av det hela...

Sedan var det ju det där med mina manus. Jag skulle ju gå runt på förlagen. Tyvärr var jag för sent ute. Förlagsfolket hade åkt hem. Så jag gick hem, tryckte ner mina manus i vaderade kuvert och dumpade dem i närmsta brevlåda. Så nu är de på väg i alla fall! Wish me luck!

2 för 129

Idag köpte jag bara två böcker. En författad av en älva, en annan av en hjältinna:

"Svårläst" av Åsa Ericsdotter (inbunden och signerad)
"Tänd dina stjärnögon" av Lou Rossling (pocket och signerad)

Nu har jag officiellt köpstopp av böcker. Till jul. Minst!

Bokmässan 2010: Lördag

Det har varit en bra dag på bokmässan!

Det första som hände var att jag sprang in i min mammas väninna och hennes svägerka. Efter att vi pratat mitt skrivande ville svägerksan ha min autograf. Oj! Kul! Men nej. Jag som skriver så fult... Som inte bestämt vilket efternamn jag ska ha då det kommer till min författarkarriär. Men jag kladdade ner något i hennes block och lovade att de skulle få inbjudningar till mitt releasparty.

Sedan drog seminarierna igång:

Först ut var Kick-ass chick-litt fantasy där Nene Ormes och Karin Waller hade en riktigt underhållande presentation av generen. De berättade om dess ursprung, om den rump-sparkande (kick-ass. Ha, ha!) hjältinnan och hade gett kategorin ett lite kortare namn "Fantzy". Nene Ormes hade senare ett annat seminarium där hon berättade om sin debutbok "Udda verklighet" en fantasybok som utspelar sig i Malmö. Underbart med svensk fantasy!

Därefter berättade Ulrika Kränborg om kärlek och besatthet. Om hur stalkning upplevs av förövaren och hennes fasination av hur fixa idéer kan bryta ner en människa, ett liv, totalt.

David Batra reklamförde sin nya bok "Det här var ju tråkigt" som återigen är en bok full med lappar (uppföljare till "Den som inte tar bort luddet ska dö"). Just lappen "Det här var ju tråligt" satt en morgon på en bil då bilens ägare kom ut till parkeringen. Bilens hela sida var intryck. Andra lappar som återfinns i boken är "Vi har rum där du kan byta ditt barn" och "Allergi? Fråga personalen".

John Ajvide Lindqvist ville inte berätta om sina böcker utan om sin låtlista. Hans nya bok "Lilla stjärna" handlar om en flicka som från födseln sjunger felfritt, men har mycket mörkare tankar än vad man först kan tro. Så Ajvide hade med sin Ipod och spelade låtar som var viktiga då han skrev boken; precis som låtar som han kopplade ihop med "Låt den rätte komma in" och "Sluthanteringen" (fortsättningen på "Hantering av odöda"). Hans engagemang var otroligt! Med ena skjortärmen uppkavlad och den andra inte och håret på ända sprang han fram och tillbaka över scenen och ville att vi skulle förstå hur viktig musiken var. Jag förstod.

Då ett seminarium med Johanna Nilsson blev inställt trillade jag istället in hos Herman Lindqvist som pratade om släkten Bernadotte. Komiskt.

Jag avslutade seminaridagen med att lyssna till "Vårt behov av skräck - vampyrer i en tradition" där bland annat Anderas Roman ("När änglar dör") satt i panelen. Intressant föredrag där jag faktiskt skrev åtta (!) sidor i det lilla block som ingick i Bokmässans gottepåse. Andreas visade sig vara full av roliga citat och eftersom jag är en stor citat-älskare var jag ju tvungen att skriva ner följande:

"Vi vill också vara med! Vi lovar att inte suga ert blod!"
/Andreas förklarar hur vampyrer idag sätts som lite outsider som "inte får vara med" människorna

"Ingen kan sympatisera med en vandrande toarulle"
/Andreas förklarar varför det är vampyrer och inte mumier som är så hett just nu

Sedan blev det självklart lite vinglande bland förlagen och signering av både Nene och Johanna.

Jag har fortfarande inte varit runt på förlagen och pratat om mitt manus. Har haft med mig en kopia av manuset varje dag, men jag antar att jag plötsligt blivit lite feg. Och det är så svårt när det är så mycket folk också... Men imorgon är trots allt sista chansen för den här gången. Inga undanflykter!

12 för 919

Oj vad mycket böcker det blev...

Dagens kap:

"Udda verklighet" av Nene Ormes (pocket och signerad)
"Absolut Per Nilsson - The very best of" av just Per Nilsson (inbunden)
"Bara inte du" av Katarina von Bredow (pocket)
"Syskonkärlek" av Katarina von Bredow (pocket)
"Sugar rush" av Julie Burchill (pocket)
"Jokern" av Markus Zusak (inbunden)
"Fighting spirit" av Markus Zusak (inbunden)
"I taket lyser stjärnorna" av Johanna Thydell (pocket)
"Ursäkta att man vill bli lite älskad" av Johanna Thydell (inbunden och signerad)

2 böcker som är födelsedagspresenter till två olika personer och därför hemliga. Och:
"Resa i afghanistan" av Jan Myrdal (pocket)
som jag vann i ett lotteri (betalade 20 kr för två lotter)

Bokmässan 2010: Fredag

Idag blev det bara seminarier på förmiddagen då jag skulle vara lite social med vänner i vimlet på mässan.

Först var det ett samtal om antiken i skolan...som bara blev en stor besvikelse; jag tänkte på allt annat. De två herrarnas klädsel var mer intressant; den ena i svarta mjukisbyxor, svart t-shirt och grön flanellskjorta, den andra i manchesterkostym, skjorta och fluga (?) och som hade lagt upp sin klocka på bordet för att hålla koll på tiden. Märk väl; klocka, inte mobil. Men det är väl det som är så härligt med mässor och festivaler, man hittar andra som har samma intressen men som inte alls är lik en själv.

Men därefter pratades det om flickor i flickböcker med Eva Söderberg, Sara Kadefors ("Sandor Slach Ida") och Eva Susso, vilket blev ett riktigt roligt samtal. Det diskuterades Kitty, Kulla Gulla, Pippi Långstrump och Katitzi. Vad betyder ordet flicka? För vissa förknippas det med att vara duktig och tråkig, för andra är det något fint; ett stadie innan man utvecklas till kvinna. Alla var överens om att det idag är väldigt politiskt korrekt att skiva om starka tjejer, men också lika överens om att alla typer måste få finnas. Då man är tretton har man bara killar och utseende i huvudet och det måste få vara okej!

Jag sprang förbi på ett seminarium som hade titeln "gränsen mellan barn och vuxen". Den gränsen diskuterades inte alls...

Sedan predikade Göran Hägg om "Gud i Sverige" (trots att han inte är troende) och han gjorde det briljant! Han var en sådan bra talare att jag ville gå upp på scen och krama om honom. Han säger själv att svenska kyrkan är utdöende, men att gud (oavsett vilken gud) och religion är en stor del av vårt kulturarv och alltid kommer att finnas i Sverige.

Innan jag sprang iväg för att träffa Lisa kikade jag in på "Otrohet på facebook" som Gunilla Bergensten ("Familjens projketledare säger upp sig") höll i. Där har vi en kvinna med humor. Hon utnyttjar människorna runt omkring sig som källa för skivande och idéer. Rekomderar hennes böcker varmt om ni vill "få er ett gott skratt".

Sedan blev det att vimla runt med Lisa bland alla förlag och boktitlar. Sju böcker landade i min påse. Det var inte riktigt meningen... Var nog egentligen inte i behov av någon av dem, men så kan det gå.

Och till min kära "Ostkustbo" som kommenterade gårdagens inlägg med att jag inte nämnde något om Afrika (som är årets tema på mässan); näe, jag kommer nog inte gå på ett enda seminarie om Afrika. För mig är seminarierna en chans att träffa mina förebilder och samla idéer och fakta till mina egna kommande böcker. Därför blir det mycket seminarier kopplade till svensk ungdomslitteratur, gud och svensk fantasy (tro det eller ej).

Och det har redan börjat ge resultat. Jag har börjat skissa på en ny ungdomsroman... som jag tror faktiskt ska utspela sig i Oskarshamn. Ha, ha! Vi får se.

Två dagar har passerat. Två dagar kvar. Imorgon väntar möten med både Johanna Thydell, Johanna Nilsson och Anderas Roman. Det ser jag fram emot!

7 för 300

"Stanna upp ett slag - 365 tänkvärda dikter i livet" av Lena Frank (Lisas faster)
"Tusen gånger starkare" av Christina Herrström (pocket)
"Dyngkåt och hur helig som helst" av Mia Skäringer (pocket)
"Jag är inte rabiat. Jag äter pizza.- En bok om Sverigedemokraterna" av Niklas Orrenius (pocket)
"Agnes och Edward" av Lina Forss (pocket)
"Svindlande höjder" av Emely Brontë (pocket)
"Kjell" av Kjell Eriksson (pocket)

Bokmässan 2010: Torsdag

I år är första året då jag faktiskt köpt ett fyra dagars seminariekort (700 kr om man är student), så dagen har spenderats på plan två i mässhallen.

Och vad har dagen tillfört då?
*bläddrar i blocket som följde med gottepåsen*

Jag har lyssnat till hur man tar tag i sina rädslor och blir mer modig i vardagen; varit på seminarie om hur vuxna måste uppmärksamma mobbning i skolan; lyssnat till Per Nilsson, Katarina Kieri, Magnus Utvik och Cannie Möller som pratat om sina senaste böcker; engagerat mig i varför tjejer i ungdomsböcker alltid verkar må så dåligt; funderat över vad som är Svensk fantasy (vad sägs om Astrid Lindgren kanske?) och hört tre komiker (två judar och en kurd) diskutera folkmord och var gränsen för vad som är okej att skämta om går.

Mest irriterande: Kim Kimselius som hela tiden pratade om att hon hade så mycket fantasi(!)

Sämst: Magnus Utvik kom tio minuter försent till sitt seminarium. Tur att han är sympatisk och hämtade upp det hela.

Bäst lästa: Början till Per Nilssons nya bok "I det här trädet":
"-Klitoris. Allihop på en gång. Säg klitoris. Jag räknar till tre."

Roligast: Då Jonathan Unge berättade om en gammal flickväns mormor som var rädd att folk runt henne skulle svälta ihjäl (hon hade själv levt en tid i konsentrationsläger), vilket då gjorde att de åt "tidig lunch" hos henne, innnan de skulle ut på stan och luncha, fick med sig matsäck att äta på bussen på väg till restaurangen och då Jonathan skulle gå ut med soporna fick han en banan i handen "ifall han skulle bli hungrig på vägen".

Bäst idag: Cannie Möller. Jag bad att hon skulle skriva någon rad i boken jag precis köpt och hon skrev:

"Till Nina min gamla vän från Öland! Kram från Cannie Möller"

Sedan tog hon några minuter av sin tid att prata om mitt skrivande. Lova att du hör av dig då du hört något från förlagen. Lova det!
Jag lovade.

4 för 408

Dagens klipp på bokmässan:

"Pojken med cyklop" av Magnus Utvik (inbunden och signerad)
"I det här trädet" av Katarina Kieri och Per Nilsson (inbunden och signnerad)
"M som i Mara" av Cannie Möller (inbunden och signerad)
"Jätten i spegeln- En bok om kampen mot anorexi och andra ätstörningar" av Helene Arkhem (inbunden)

det fattas en tärning

Av: Johanna Thydell (2006)
Natur och Kultur

Petra tycker inte om att heta Petra. Hon hatar sitt namn. Hon tycker bättre om då andra säger "Puck" till henne. Puck hade en gång i tiden världens bästa pappa, sedan försvann han då hon var elva. Och sedan dess har hon bara mamma. Och bästa vännen Emanuel. Puck är rädd för att släppa andra nära, rädd för att bli lämnad. Hon är ständigt osäker, rädd för att vara för töntig. Men Emanuel tar henne för den hon är. Men han har nu fått tag i mailadressen till Pucks pappa. Pappan hon inte pratat med på flera år. Nu är det upp till Puck om hon ska låta honom ta plats i hennes liv igen. Om hon vågar.

Varannat kapitel i boken handlar om Pucks uppväxt då pappan fortfarande var där (skriven i första person) och hur det kom sig att han försvann. Vartannat kapitel handlar om nuet (skrivet i tredje person); då Puck är 16 och livet är plötsligt både för stort och klaustrofobiskt på samma gång.

Jag började läsa lite smått i boken då jag väntade på spårvagnen igårkväll och läste ut den idag så fort jag kom hem från skolan idag. Jag har länge varit svag för den svenska ungdomslitteraturen, men Johanna får mig på fall mer än vanligt. Det språket hon använder då hon skiver är exakt som undomars tankar. Ångesten då Sång-sång-sångaren faktiskt visar intresse för Puck, eller irritationen då Pyttelilla inte kan låta Emanuel vara. Orden får liv.

Jag tycker om variationen i språket och bilderna är alltid väldigt sparsmakade, men träffsäkra. Det enda jag funderar över är varför Johanna valt att variera sig mellan första och tredje person. Kanske är det för at utmärka när Puck är liten respektive stor, men jag tycker inte alls det är svårt att hänga med i vändningarna eftersom det märks tydliga förändringar i språket då Puck är liten och när hon är 16.


Jag ska deffenetivt hålla utkik efter hennes senaste bok "Ursäkta att man vill bli lite älskad" på bokmässan.

7 för 110

Igår var jag på en second hand-butik vid Stigbergstorget och köpte följade böcker:

"Ciderhusreglerna" av John Irving (pocket)
"Mansfield Park" av Jane Austin (pocket)
"Emma" av Jane Austin (pocket)
"Gösta Berslings saga" av Selma Lagerlöf (inbunden)
"Möss och människor" av John Steinbeck (inbunden)
"Det fattas en tärning" av Johanna Thydell (inbunden)
"Den allvarsamma leken" av Hjalmar Söderberg

Total kostnad: 110 kr(!)

Jag måste nog sätta köpstopp på böcker efter bokmässan. Jag har ju hur mycket som helst att läsa numera!

Mitt skrivande: Berusningen

Nu finns det säkert folk där ute som kommer tycka att jag både är knäpp och egoistisk; men jag är är så jäkla bra!!!

Jag fick tillbaka manuset från Elisabet igår. Vi pratad i telefon i söndags och då sa hon att hon endast hade hittat stavfel. Jag trodde inte riktigt på henne... förrän jag fick manuset och såg att hon bara markerat stavfel och fel tempus. Inga frågetecken. Inga stora omarbetningar...

Jag litade inte riktigt på det hela ändå. Så jag läste manuset en gång till (ja, det är ju inte jättelångt, så det gick att göra på två dagar). Och jag har bara en sak att säga. Shit! Jag ÄR bra. Jag blir så förvånad av vissa formuleringar som känns så talande, klockrena.

Jag minns att jag pratade med Mikael (min coach) vid något tillfälle om när jag skulle veta att min text är färdig för att skicka in på förlag. Jag svarade:
- Då jag läser orden och inte tänkder på dem som mina.
Jag är där nu. Berättelsen tillhör inte mig längre, den är sin egen. Fulländad.

Ni kommer att bli så stolta!

Skrivartips 7: Låt inte tiden bli ett problem

I dagens jäktiga värld är det alltid svårt att hitta tid. Det är så lätt att hitta på ursäkter till varför saker inte hinns med. Detta gäller också skrivande. Jobb, skola, matlagning, tättning, städning, vänner, familj... Det finns så mycket annat som ska prioriteras först!

Om du inte släpper begreppet "det finns inte tid", så kommer du aldrig få något skrivet!

Det finns många metoder att få in skrivandet i livet utan att det blir en börda. Antingen genom att skriva lite varje dag ex. gå upp en halvtimme tidigare och skriv, eller skriv en halvtimme innan du ska sova. Åker du mycket buss/tåg/tunnelbana/spårvagn? Utnyttja tiden där till att skriva!

Jag är själv som mest sugen på att skriva när jag pluggar inför tentor. Så jag brukar ha skrivandet som en morot.
"Om jag pluggar till klockan sju, då får jag skriva en timme ikväll".

Ett annat tips är att helt enkelt gå hemmifrån. Är det stökigt så kan det vara svårt att ta tid till skrivandet utan att få dåligt samvete. Så skit i tvätt och matlagning och gå ner på stan och sätt dig på ett café. Att sitta någonstas där du kan iaktta andra människro är också förlösande för skrivandet.

Så, skriv, skriv, skriv!
Och sluta skylla på att tiden äts upp av annat. Vill du skriva kommer det alltid finnas tid.

Mitt skrivande: Rond två!

Idag har jag pratat med Elisabet Norin om mitt manus. Hon var så himla positiv och tyckte att jag verkligen hade utvecklat historien sedan hon läste den sist.  Hon gav mig massa tips på vad jag ska tänka på då jag skickar in manuset till förlag nästa gång, men höll med mig om att det inte alls är långt borta nu.

Att få hennes gillande betyder oerhört mycket då hon själv jobbat på förlag och idag håller i skrivarkurser. Hon lovade att sända mig manuset med lite kommentarer där hon hittat stavfel och liknande. Åhå!

Elisabet tipsade också om att ta med mig några kopior av manuset på bokmässan och prata med redaktörerna på förlagen direkt. Ingen dum idé. Då får jag också lite press på mig när nästa omarbetning måste vara klar. 

Det är så nära nu gott folk! Planera in ett releasparty till våren!

Ordet är ditt!

- en blogg om skrivande

RSS 2.0