Mitt skrivande: Upplyst!

Och ja, jag har upptäckt scrivener.
 
Och det verkar sprida sig inom min skrivargrupp...
 
Så vad är scrivener?
 
Det är en författares bästa verktyd. Du har ALLT som tillhör ett manus samlat på ett ställe; historiens uppbyggnad, karaktärsbeskrivningar, miljöbeskrivningar, researsch. Det är lätt att flytta kapitel och scener. Och allt kan FÄRGKODAS. Och så kan man ta ut statestik på hur mycket man skrivit per pass och hur mycket närmre man är målet.
 
Så att... Vad väntar ni på?!
 
Scrivener går att ladda ner (http://literatureandlatte.com) gratis och prova på i 30 dagar. Därefter kostar det pengar. Ska nämna att programmet skiljer sig något åt beroende på om du har mac eller pc (Mac har flera tillval, men pc funkar riktigt bra).
 
Och jag ska nämna att jag alltid gillat word. Men sorry, word blev just nerputtad på andraplatsen...
 
 

Mitt skrivande: Refuserad... efter TVÅ VECKOR

Så fort har det aldrig gått tidigare...
 
Förlaget skrev:
"För närvarande har vi dessvärre inget utrymme i vår utgivning, och måste tacka nej till publicering."
 
Vad innebär det egentligen?
 
Hmm. Gissar på nej.

Träff 2

Fyra härliga töser träffades på "Egg & milk" för att äta bagels och diskutera skrivande.
 
Två timmar blev det. Nice-nice! (som en av Johanna Lindbäcks karaktärer skulle ha sagt)
 
Blev mycket svängar fram och tillbaka; följebrev, refuseringar, stalka förläggaren till drömförlaget, när det är dags att skicka in och barnafödande. Ja... Det där sista slank in. Inte mitt fel.
 
Nu väntar en sommar med lite ledigt, umgås med vänner och familj, och självklart, lite skrivande.
 
Vi är två som har manus inne på förlag just nu. En tredje omarbetar ett manus hon fått positiva refuseringar från (på TVÅ förlag) och en fjärde har precis skrivit klart sitt första manus; det ska in på förlag när som.
 
Och så sitter vi där och tänker... TÄNK om ett par år... och vi sitter här... och ALLA är utgivna. Shit va coolt det vore!
 
 
 

Svårt med namn det där

Kollega: Vad var det det kallades innan sa du? Senapsgas?
Jag: SenapsKÅL, senapsKÅL. Ruccola hette tidigare senapskål.
 
Nej, han är inte heller kemist.

Skrivartips 11: Glöm ej nära och kära

För 1,5 vecka sedan skickade jag in mitt manus till förlag. Ni kanske vet hur det är? Hur man kämpar och kämpar? Och svettas och svetta? och bara VILL BLI KLAR!
 
Och så blir man det. Och fylls av lättnad. En liten stund.
 
Sedan kommer den. Tomheten...
 
Jag har levt ihop med detta manus sedan i höstas. Jag kan karaktärerna utan och innan och är själv sjukt stolt över vad jag åstadkommit och nu... nu ska någon annan titta på det. Och jag får inte vara med!
 
Så vad gör man åt tomheten?
 
Jag valde att börja på nästa skrivprojekt. Skrev karaktärsbeskrivningar, gjorde synopsis och pratade, pratade, pratade om mitt NYA MANUS.
 
Mm. Nu, såhär i efterhand kanske jag borde handlat annorlunda. Att komma igång med ett nytt manus är ju spännande, men det är nu, i mellanläget som det är dags att stana upp och se sig omkring.
 
Och vet ni vad jag upptäckte? Den här fantastiske sambon jag har som hjälpt mig så himla mycket med att bolla idéer, läsa manus och laga datorer.
 
SHIT! Nu är ju ett perfekt tillfälle att ge honom lite uppmärksamhet. Ge oss lite uppmärksamhet.
 
Det är nog också tid för att storstäda lägenheetn (as in dammtorka och torka golvet och putsa fönster). Kanske lite tid för att baka goda kakor. Och vara ute i solen.
 
Men mest, allra mest är det dags för att pussa på min sambo och säga att han är bäst i världen.
 
Glöm inte bort de som stöttar er. och glöm inte bort att ge stöttning tillbaka.

Mitt skrivande: Förberedelser

Igår frågade Sofia mig hur jag gör när jag ska börja skriva på ett nytt manus. Kom på att jag lika gärna kan dela med mig till er andra också.

 

När jag ska börja ett nytt projekt har jag gått och tänkt på idén ett tag. Jag har skrivit ner idéer till scener, karaktärer och stämning på ett flertal ställen under lång tid. Och så, vips, kommer RÄTT TILLFÄLLE. Typ nu.

 

Synopsis: Jag använder mig av post it-lappar. Tar ett gäng A4-sidor som jag tejpar ihop och sedan sätter jag post it-lappar i ordningen som jag vill ha mitt manus. Ofta olika färger för olika personer. I kommande manuset har tjejen huvudpersonen är kär i rosa lappar, bästa kompisen orange, minnen/tillbakablickar gröna lappar och gula lappar är allt annat. Jag gillar att få en bra överblick när det gäller färg. I senaste synopsis lade jag också ut tre extra lappar för de olika KLIMAX-punkter på mina tre konflikter i manuset. Jag försöker verkligen bli bättre med det där att tänka på den dramaturgiska kurvan.

 

Idag har jag lagt in hela min synopsis i ett worddokument (skriver sedan in historien direkt i en kopia av det dokumentet) där jag skriver någon extra mening eller två. Det dokumentet är idag sex sidor. Hade typ 68 scener. Känns lite... Men jag är ju också en sån som alltid få skriva till en massa efteråt...

 

Karaktärsbeskrivningar: Jag följer en mall som Elisabeth George har i sin skrivbok. Korta grejer som "Hårfärg" och "ålder", men också "Kommer läsaren tycka om den här personen" och "Saker personen gör när han/hon är ensam". Bra lista. Sedan friskriver jag ett par-tre sidor om karaktären i löpande text. Livshistoria och viktiga händelser i manuset.

 

Miljö: Akilleshäl. Erkänner det. Försöker skriva ner dem innan. Vill bli bättre.

 

Jag försöker också skriva ner viktiga punkter som handlar om manusets struktur på ett papper. 

Vem som berättar historien. Tempus. Var historien börjar. Var den slutar. Stämning. Manusets historia på en mening. Titel (eller ja... förslag på en).

 

Hur gör du?

Mitt skrivande: Nästa projekt!

Inte ens en vecka sedan jag skrickade in mitt manus till förlag och nu har jag startat igång med nästa* projekt.
 
Jag är klar med synopsis, stämning och tre karaktärsbeskrivningar. V 27 har jag tänk att jag ska börja skriva på själv manuset. 
 
Heja mig!
 
Har sjukt bra flyt just nu...
 
 
 
 
 
*Och med nästa projket menar jag egentligen det gamla projektet som redan fått rätt positiv rspons på förlag som jag nu ska skriva om från grunden

Mitt skivande: Sparandemiss som nästan gick över till total katastrof.

Jisses vilken kväll.

Jag skulle skriva ut två kopior av mitt manus som ska skickas till ytterligare två förlag. Så jag sätter ihop min gamla stationära dator som jag inte använt sedan stenåldern. Kopplar in skrivaren och laddar med nya papper och ny toner. Och börjar printa.
Tur var kollade jag på utskriften. Och insåg att när jag sparade om mitt manus från word till pdf hände något med texten. Mellanrummen mellan bokstäverna blev plötsligt ojämnt och texten blev extremt svår att läsa.
Kallsvettig? Just då var det mitt förnamn...
Så jag fick pilla en del med att åtgära det (dvs skriva ut wordversionen istället) och skicka ursäkta-mig-jag-är-så-klantig-och-jag-vill-att-ni-läser-det-här-dokumentet-istället-mail till de två förlag som redan fått manuset (via mail som tur var).
Mitt i alltihop slutade skrivren fungera en stund (jag bytte förnamn till "Nästan Psyk-bryt") och min pojkvän tvingade mig spara ner alla viktiga dokument från min bärbara dator (den typ trasiga) på ett USB-minne för att han sedan skulle kunna prova att återinställa den (hej noll tålamod).
Så, såhär några timmar senare har jag skrivit ut två fin-fina manus (sjukt stolt) som ska postas imorgon bitti OCH jag sitter just nu och skriver på min bärbara dator (som jag älskar, fattar ni ÄLSKAR!!!) som min pojkvän nu lyckats få att funka igen.
Älskar honom också litegrann.
God natt på er!

Mitt skrivande: Pust!

Så, nu har jag lobbat iväg till förlagen. Äntligen!

Och hur känns det då?
Vet inte...

Jag nu tas mina tankar upp av min dator som vägrar fungera som det ska. Den är BARA två år gammal, så jag tycker den borde hålla ut lite till. Den är liksom PERFEKT för mina skrivar-syften.

Vill inte köpa en ny...

Dyrt att skriva...

Det där med skrivande är dyrt... har ni också tänkt på det?

Det börjar ju så oskyldigt. Inköp av nya skrivböcker och pennor som känns rätt i handen eller har rätt färg.

En del (jag) införskaffar post-itlappar.

Sedan går det över till att man skriver på dator. Och då också tillkommer toner och skrivarpapper. Kanske något fiffigt progam.

Håller man på riktigt länge kanske det behövs en ny dator eller en ny skrivare...

Och sedan börjar man skicka iväg manuset till lektörer. Alla dessa kostnader för lektörstjänst + manusutskrift + porto.

Och sedan kommer det STORA. Skicka till förlag. Ännu en ny utskrift. Ännu mer porto.

Och så kanske man blir refuserad; måste gå tillbaka till ritbordet och börja om...DET ÄR DYRT ATT SKRIVA. Och så vet man att OM (läs NÄR) man blir utgiven så kommer pengarna in på kontot ändå inte vara särskilt mycket.

Det är inte min mening att låta gnällig, för jag väljer att skriva för att jag behöver det. Utan orden kan jag inte andas.

Däremot är jag nyfiken; hur löser ni utgifterna? Finns det hemliga knep?

Själv tvingar jag min pojkvän att skriva ut mitt manus på jobbet ibland. Eller "låna" med sig skrivarpapper hem.
Och är jag hemma hos mina föräldrar rotar jag alltid igenom mammas skrivbokslåda. Bra med en mamma som också tycker om att skriva.

Har ni några egna tips?

Tips för alla er som ska skriva en bok i sommar

Läs vad finaste Amanda har skrivit.
http://allaharenbok.blogspot.se/2012/06/tappa-inte-skrivet.html

Mitt skrivande: Redigerande, klart!

Känns bra att jag avslutar med att radera de sista tio sidorna...
Så att...

Mitt skrivande: Redigerar...

Jag skulle sitta hela helgen och föra in alla mina kommentarer från mitt pappersmanus in i mitt worddoukument.
Jag hade inte räknat med migrän...
Så det har gått väääldigt långsamt idag. Varit korta stunder framför datorn och många pauser för att sova och vila ögonen.
MEN trots det har jag lyckats ta mig till sidan 62 (av 165). Är inte så illa pinkat.
Blir nog till att ta kväll tidigt.

Från 2000 till 10 000 ord!

Tycker du skrivarprocessen går för sakta? Skriver du färre ord/dag än du planerat? Skulle du vilja öka dessa ord från säg 2 000 till 10 000 om dagen? Omöjligt?

Inte då!

Läs "How I Went From Writing 2,000 Words a Day to 10,000 Words a Day" av Rachel Aaron

http://www.sfwa.org/2011/12/guest-post-how-i-went-from-writing-2000-words-a-day-to-10000-words-a-day/


Fantastiskt spännande läsning!
Tror jag ska prova några av grejerna när jag börjar på nästa skrivprojekt.

 

Skrivarcirkel!

Kom ni ihåg att jag efterlyste en skrivarcirkel i Borås?

Jo, ett tu tre har vi startat upp en i Göteborg!

Tre (av fyra tjejer) träffades i onsdags morse, åt frukost ihop och pratade skrivande.
Det blev tre timmars samtal.

Jag är mycket, mycket nöjd.

Yey! Artikel om ungdomslitteraturens framfart!

http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/ibland-behovs-ett-hen-ord-for-bocker
Nu tar vi dem!

Ursäkta alla skrivarmänniskor...

... men jag bara MÅSTE leka kemist lite grann (kan tänka mig att Nilla kan fatta dett. Typ.).

Jag: Läste du om Halmstad igår?
Kollega (inte kemist): Ja... vad var det?
Jag: Tydligen har de tappat ut massa soda i dricksvattnet. pH:t kunde vara upp emot 11 och vattnet var både farligt och frätande.
Kollega: Så... vad gör man åt det? Kokar man vattnet, eller?

Hah. Hah.
Ha, ha, ha, ha!
HA, HA, HA, Ha, HA, HA!!!

Nu vet jag hur Sheldon i "Big bang theory" känner sig när han pratar emd Penny.

Ha, ha.

Glad jag bor i Göteborg

http://hallandsposten.se/nyheter/halmstad/1.1651153-sos-alarm-varnar-halmstadbor-drick-inte-vattnet
Undrar ni också vad de gjorde?

Mitt skrivande: Redigeringspet

Nu har jag fått Kajsas kommentarer och själv läst manuset två gånger (en gång högt). Nu ska alla ändringar in word-dokumentet. Därefter kommer det bli ytterligare en genomläsning för att kolla om jag missat eventuella stavfel eller liknande... Och sen in på förlag.

 

Känns surrealistiskt. Känner mig en gnutta naiv, men det här manuset är så mycket bättre än allt annat jag gjort... Mycket bättre än det manus som redan fått lite uppmärksamhet på förlag... Så jag bara förutsätter att detta kommer gå vägen.

 

Självinsikt?

Ha! Vad ska man ha det till?


Mitt skrivande: Följebrev

Är det okej att bli alldeles kär i sitt personliga följebrev och tänka "DEN boken vill jag läsa"?

Bra.
Då är jag det en stund.

Ordet är ditt!

- en blogg om skrivande

RSS 2.0