Mitt skrivande: Förlagsväntan...

I höstas skickade jag in ett manus till en ungdomsroman till fyra förlag. Efter ett tag hörde två av föelagen av sig och tackade artigt nej.

När det hade gått 2,5 månad hörde jag lite försiktigt av mig till de två kvarvarande förlagen och frågade hur det gick (jag blir alltid paranoid och tror att manuset kommit bort i posthanteringen om jag inte hör något. Just det, för det händer ju såååå ofta.).

Förlag nummer tre sa att de ännu "inte hade fattat beslut" om mitt manus (dvs de funderade på saken) och förlag nummer fyra lovade att återkomma innan nyår.

När det nya året inträdde hade inget av förlagen hört av sig. I mitten av januari fick jag ett mail av förlag nummer tre:

"Hej Nina!

Tack för att vi fick läsa den omarbetade versionen av ditt manus.

Förlåt att vi dröjt så länge med ett svar till dig. Nu har vi läst och funderat men tyvärr beslutat oss för att tacka nej till ditt erbjudande om utgivning.

Du är en mycket god skribent och det är ett välskrivet manus, men vi har dessvärre inte plats för den här boken på vår lista.

Stort tack ändå för att du lät oss läsa, och lycka till på annat håll!

Med vänliga hälsningar"

Just då var jag bara sur över att de inte ville ha mitt manus. Nu inser jag att det var ett rätt fint mail jag fick...

Så... då återstod förlag nummer fyra. Jag mailade dem på nytt och frågade varför det dröjde så och fick svaret att de haft ovanligt mycket att göra, men att mitt manus låg i den bunt de skulle gå igenom på månadsmötet dagen efter. Det månadsmötet ägde rum första februari.

De har fortfarande inte hört av sig.

Nu har det gått fem månader... Och jag tror jag kommer få vänta till första mars (om inte ännu längre) innan jag får besked.

Det som irriterar mig mest är inte själva väntan, utan att jag inte riktigt kan ta tag i något annat skrivprojekt. Jag är så nyfiken på hur min lilla bäbis klarar sig utan att jag finns där och försvarar den att nya projekt totalt faller i glömska (fast jag har flera påbörjade som ligger...).

Snart är det slut på mars och februari tar vid... Men det är inga garantier för att de diskuterat klart... Kanske är väntan bättre än att inte veta? Att få ett manus omgjort till en riktig bok (min första bok!) skulle verkligen göra mitt år. Om de refuserar mig förändrar det inget. Om de väljer att anta den... Då blir inget sig likt...

Skrivarkurssugen!

Hittade en skrivarkurs i Toscana... Lite för lockande...
http://www.se.tuscansun.net/skrivarkurs.html?gclid=COmKuoWZn6ICFYx_3godFyTewA

Margaret Atwood

http://www.youtube.com/watch?v=-6iMBf6Ddjk

Ta lite tid och lyssna på Margaret Atwood. Fantastisk kvinna!

Och vem vill missa bilderna på den döda författaren?

Mitt skrivande: Nu så!

Jag har haft två manus som legat och väntat på omarbetning. Jag har under flera månader försökt omarbeta ett av manusen, men kommer bara ett par sidor varje gång innan jag kör fast på nytt.

Igår tog jag därför, lite på skoj, fram manus nummer två. Gick mycket lättre!

Ibland är man inte mogen att göra vissa saker... Så manus nummer ett får vänta ett tag till.

Jag började fundera lite över hur jag jobbar då jag omarbetar. Jag tycker om att ha manuset i pappersform och gärna en röd penna att kladda med. Ju mer kladd, desto bättre känns det! Och sedan infogar jag ändringarna i datorn.

Hur gör ni?

Citat: !

Livet blev kanske inte det disco vi hade räknat med, men varför inte dansa då vi ändå är här?
/Anonym

Hur man gör en bok

Häromdagen fick jag denna fina barnbok av en vän. Det är alltså en barnbok om hur böcker blir till; allt ifrån den första idéen till att du kan låna boken på biblioteket. Det som var riktigt roligt var att det var vissa grejer som jag själv inte hade koll på. Jättemysig läsning!



Tillägg: Fick en förfrågan om författarna.

Idé/Bild: Angelica Serrano-Punell
Text: Siv Aronsson/Gun Hållander

Mitt skrivande: Utfrågning!

Har snott frågorna från Malin, Costa Brava (http://malinrocaahlgren.blogspot.com/). Nu kör vi!

1. Hur gammal var du när du lärde dig att skriva?
När jag började skolan skulle jag gissa på.

2. Tyckte du om att skriva uppsats i skolan? Kommer du ihåg något du skrev under skoltiden t.ex. en uppsats eller berättelse. Vad handlade den om?

Ja, skrev så jämt, jämt, jämt! Har tre minnen som är speciella. En novell jag skrev typ i fyran/femman på ett nationellt prov där jag gjorde en helt makalös gestaltning av min låtsasmorfar Stig. En deckarnovell jag skrev på gymnasiet som jag fick MVG på, guldstjärna och fick läsa upp inför klassen (vem gillar inte strålkastarljuset) och en annan novell som jag också skrev på gymnasiet i en skrivartävling. Jag kom trea (skulle ha kommit tvåa om jag inte glömt att skriva på titel innan jag lämnade in novellen. Bajs på mig!)

3. Hur kommunicerar du bäst – muntligt eller skriftligt
?
Skriftligt. Muntligt är jag högludd och klumpig.

4. Har du skrivit dagbok någon gång? Berätta någonting om ditt dagboksskrivande.
Skrivit dagbok sedan jag var åtta. Mamma ger fortfarande mig och syrran varsin skrivbok för dagboksanteckningar vid jul.

5. Har du någon skrivande förebild? Vem?
Massor!

6. Vänsterhänt eller högerhänt?
Höger.

7. Vad karakteriserar dig som skribent? Styrkor och svagheter? (Skriver du snabbt? Långsamt? Kontrolläser du din text under skrivandets gång eller efteråt? Kontrolläser du överhuvudtaget? Skriver du bra under press t.ex. om du har en deadline? Skriver du kortfattat eller har du svårt att begränsa dig? Föredrar du att skriva på dator eller förhand?)
Jag har fler idéer än vad jag kan hantera just nu. Har blivit bättre på att inte rusa framåt för fort och starta alltför många nya projekt innan de gamla är klara. Då jag väl gjort en synopsis och karaktärsbeskrivningar skriver jag väldigt fort! Tycker inte om att redigera i ett projekt innan det är färdigskrivet (även om det är svårt att hålla sig undan). Jag skriver väldigt kortfattat och måste brodera ut med miljöer och detaljer i efterhand. Skriver på dator när jag har flyt och för hand då det går trögt (gärna på tåg).

8. Vilken text, av allt du har skrivit under årens lopp, är du mest nöjd med?
Den som jag haft inne på förlag. När jag skickade in den så kände jag verkligen att den var färdig. Jag kunde inte göra något mer i den.

9. Har du upplevt ett riktigt skrivflow (dvs. när du har varit så inne i skrivandet att du glömt bort tid och rum) någon gång? Berätta!
Ja, det har hänt vid några tillfällen. Då jag varit inne i det som längst var då jag reste runt i Skottland i somras (står om det i äldre inlägg).

10. Har du upplevt en rejäl skrivkramp? När? Hur kändes det?

Tror inte det. Mer att skrivandet stannat av och fått stå tillbaka för andra aktiviteter.

11. Har du läst en text som du önskar att du hade skrivit själv? Vilken? Varför?
”Boktjuven” av Markus Zusak. Blir alldeles rysig!

12. Vilken typ av text tycker du bäst om att skriva (t.ex. novell, krönika, blogginlägg osv)?
Romaner. Skulle gärna vilja skriva krönikor.

13. Feedback: Minns du något som en responsgivare har tipsat dig om (vad gäller ditt skrivande). Har du fått respons som du aldrig kommer att glömma?
Dels när en lektör ringde upp mig och sa ”Nina, den är klar nu!”. Fint ögonblick. Sedan har jag fått en del fina kommentarer när jag haft inne mitt manus på förlag. Mitt manus har vid flera tillfällen omtalats som ”välskrivet”.

14. Har du författardrömmar? Har du påbörjat en roman någon gång (och kanske avslutat den?)
Oh yes!!! Yes, yes, yes!

15. Har du varit med i en skrivtävling?

Två. Gick dåligt i den första. Kom trea i den andra.

16. Har du blivit publicerad någon gång?

Ja, en dikt faktiskt.

17. Bloggar du? Vad tycker mest om att skriva om i din blogg – har du ett favorittema?
Ja, har både en skrivblogg och en privat blogg. Skrivbloggen känns mer seriös medan jag i den privata bloggen mest gnäller.

18. Hur ser din handstil ut? Beskriv!
Den har blivit värre med åren. Jag tänker mycket fortare än vad jag kan skriva för hand numera. Ser jäkligt klumpigt ut.

19. Var hittar du inspiration till ditt skrivande? När blir du inspirerad att skriva?
Dels av andras skrivande genom böcker och bloggar. Dels av min omgivning. Jag älskar att tjuvlyssna på människor på bussen/sårvagnen! Mycket av det jag skriver om grundar sig också i känslor och händelser jag själv upplevt.

20. Vad tycker du är svårast med att skriva?
Att känna sig begränsad med skrivtid. Och att komma på fantastiska slut. Att skriva en fantastisk början är ingen konst… men jag får alltid jobba hårt för att få till ett hyfsat bra sting i slutet.

21. Var sitter du helst när du skriver? Har du en favoritplats?
På tåg eller café. Kan sitta hemma också, men då måste jag ha det helt tyst runt mig. (Vilket är komiskt med tanke på att det är så mycket liv och ljud på tåg och café.)

22. Har du några favoritord när du skriver s.k. “darlings”?
Tror inte det. Däremot har jag insett att jag av någon anledning ALLTID måste beskriva mina karaktärers ögon i mina manus. Vilket jag nu tycker ser skitfånigt ut och får mig att känna mig som värsta tönten.

23. Är du en språkpolis? Brukar du reagera på andras skrivande? Har du några “allergier” när du läser andras texter? Vilka?
Jag tycker alltid det är kul då man trillar över särskrivningar. Det ger mig en liten ego-boost att kunna identifiera dem. Annars är jag extremt känslig när personer inte kan använda styckeindelning på rätt sätt. Hur kan det vara så svårt!? Och jag klarar inte av då ljud skrivs ut i text. Ni vet ”TUT, TUT!”, ”Pang!” eller liknande. Vill jag läsa en serietidning så läser jag inte en roman.

24. Gemensamma skrivprojekt: Är du duktig på att skriva tillsammans med andra t.ex. grupparbeten?
Jag skulle mer än gärna skriva tillsammans med någon annan. Redan pratat med en vän om att skriva en bok som bygger mycket på våra diskussioner om hur verkligheten skiljer sig från sagorna. Visserligen är det jag som skulle sköta skrivandet, men då skulle hon få vara med och diskutera karaktärer och upplägg.

25. Vilket språk föredrar du att skriva på?
Svenska. Om det inte är vetenskapligt, för då känns engelska bättre.

Mitt skrivande: Fesljummet

Jag har kommit av mig med skrivandet just nu. Jag tycker inte alls om när jag gör det.

När jag är inne i skrivartänket känner jag mig mer vaken. Jag lägger märke till mer detaljer när jag är ute bland folk och jag har lättare att koppla bort omvärlden då jag väl får en chans att sätta mig ner och skriva.

Just nu är det bara... inget skrivande.

Jag kollar skrivarbloggar istället (vilket förvisso inspirerar mig, men tyvärr kommer jag inte längre än så), men till och med läsningen har kommit av sig lite.

Jag har tänkt att jag borde ta tag i omarbetningen av ett av mina manus. Jag lyckades ju trots allt skriva ett kapitel när jag åkte tåg för ett par veckor sedan, så jag har för första gången på månader kommit någonstans. Men just nu skriver jag inte alls.

Lite "fy på mig". Lite "skärpning!".

Lät du henne komma närmre

Jag ville mötas nånstans nere på djupet
jag har varit där förut och jag är inte rädd
dina ögon ändrar färg i ljuset
men dom kan titta nu, jag är beredd

Lät du henne komma närmre
var hon vackrare än mig
det finns dagar som jag tänker
mer på henne än på dig
jag går bredvid men halkar efter
jag orkar inte springa mer
försökt att visa dig med blicken
men det är inte mig du ser
den här platsen är nån annans och jag måste hitta ut
hur ska man älska nån som har älskat nån förut

Jag minns så väl hur hon blev presenterad
men det var jag som lät henne komma in
och jag har försökt att ge dig hela skulden
fast jag innerst inne vet att den är min

Vi står på gatan, bryter meningar i mörkret
utanför stadens finaste hotell
och dina händer ber mig sova över
som ett sätt att säga – tack för ikväll

Lät du henne komma närmre…

Vissa stunder kan det kännas ensamt
om du undrar vad jag tänker på
så jag håller hårt och kryper tätt intill dig
som om hon skulle försvinna då

Vi talar sällan högt om våran framtid
vi talar aldrig högt om det vi har
dina drömmar blir allt svårare att se nu
och mina finns snart inte längre kvar

Lät du henne komma närmre…
/Melissa Horn





Ordet är ditt!

- en blogg om skrivande

RSS 2.0