Svårläst

Av: Åsa Ericsdotter (2010)

Det första som står skrivit i boken är ett citat av Tristan Tzara: "Jag är emot handling".

Hela boken igenom får vi sedan följa en kvinna som fått sitt hjärta krossat så många gånger att hon nu inte har några egentliga känslor kvar. Det är för en gångs skull hon som går, inte männen. Hon vill inte förstöra det fina som är innan. Innan löften om fina morgondgen som ändå bara förstörs. Hon vill stanna upp, njuta och sedan lämna. Innan.

Texten är någon form av prosalyrik där man ibland blir förvirrad om det är författaren Åsa som talar till en eller om det är en historia man faktiskt ska följa från början till slut. Språket är vasst; Åsa är smart. Hon skriver om början på historien tre gånger innan huvudkaraktären hamnar rätt. Historien hoppar, orden spretar och man vet inte alltid vem det är som är "han" i just detta kapitel. Mig gör det inget. Jag är helt såld på prosalyrik. Jag har aldrig läst något liknande. (Möjligen att "Boktjuven" av Markus Zusak tuchade lite på kategorin, men inte alls på det här sättet).

Åsa skriver öppet, utan bortförklaringar, utan utelämningar och hon är en inspiration! Vill du ha en historia som tar dig från punkt A till punkt B är hon dock värdelös. Då är hon inget för dig. Hennes bok handlar egentligen inte om en historia. Den handlar inte om handling. Den handlar om att stå still. Vill du däremot bli utmanad i ditt läsande och se ett helt nytt perspektiv då är detta helt rätt! Udda och underbart!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Ordet är ditt!

- en blogg om skrivande

RSS 2.0