Skrivartips 10: Lämna över.

När du skrivit klart ditt manus är det dags att lämna det vidare till vänner/respektive/lektörer eller vilka nu kan tänka sig läsa. Att hitta sin egen läsarkrets kan vara knepigt. Jag har själv gått på många nitar då jag haft vänner som så gärna, gärna, gärna vill läsa! Men då de väl fått manuset och man själv väntar på responsen... då har jag insett att det inte kommer någon respons. Jag vet inte om detta mönster är mer vanligt hos studenter där man ändå ägnar så stor tid till läsning, eller om andra också råkat trilla i samma fälla...

Jag har vänner som läst och kommenterat. Vissa kommentarer har verkligen hjälpt mig och fått mig att helt ändra min syn på mitt manus. Andra har inte bidragit alls.

Jag valde ändå till slut att skicka iväg mitt manus till en lektör. Tyvärr kan det vara en kostsam process som man som jag inte har så mycket pengar. Men tack vare den processen blev det manuset färdigställt och utvecklades i en riktning som jag aldrig hade kunnat gissa när jag först började skriva på det.

Det är bra att ta hjälp av andra. Bra att lämna över. Men det är också viktigt att hitta rätt typ av människor som läser ditt manus. Den där typen som kan vara ärlig gentemot dig så att du som författare kan utvecklas mer i ditt skrivande.


Kommentarer
Anneli

Jag känner igen mig så väl i dina tankar. Det är svårt att hitta någon som är beredd att ge kritik.

2011-03-14 @ 21:50:09
URL: http://tryingtofollowmydreams.blogspot.com/
Ahrvid Engholm

Vill gärna tipsa om...FANTASTIKNOVELLTÄVLINGEN INBJUDER DIN KREATIVA FANTASI!För tolfte året i rad utlyser skrivargruppen SKRIVA, med stöd från föreningen Novellmästarna, Fantastiknovelltävlingen. Tävlingen är till för science fiction, fantasy eller skräck. Reglerna som man skall hålla sig till är så enkla, att man kan koncentrera sig på att få till den där Riktigt Bra Novellen:1. Skicka tävlingsbidrag som ren text (s k ASCII; inga bifogade filer, t ex Word-filer) senast 2 sept till fantastiknovell@hotmail.com SAMT ahrvid@hotmail.com . Använd rubrik "tävlingsbidrag".

2. Noveller skall anknyta till science fiction, fantasy eller skräck. Man får skicka flera bidrag. Rekommenderad maxlängd 50 000 tecken (inkl blanksteg och skiljetecken). Språk svenska.

3. Vinnarna utses av en jury. Noveller som placerar sig på någon prisplats postas även på SKRIVA:s E-postlista.

4. Förstapris 999 kr. Andrapris 499 kr. Tredjepris 299 kr. Därutöver kan juryn dela ut hedersomnämnanden.Vinnarna erhåller också ett ex av den unika, nätsammanställda antologin Vildsint Skymningslandet.

SKRIVA är den äldsta aktiva E-postlistan för novellförfattare, startad 1997. (För att ansluta, maila skriva-request@freelists.org, med subject/ämnesrad: subscribe.) SKRIVA diskuterar skrivande, fantastik, litteratur och kultur, man kan posta och kommentera noveller, eller tjattra med skrivintresserade. Mer info på http://www.skriva.bravewriting.com. Novellmästarna är en ideell förening med syfte att främja novellkonsten.

(En del må ha sett ovanstående tidigare. Se det som en påminnelse, i så fall. Vässa pennan nu!)

2011-07-14 @ 04:10:43
URL: http://www.skriva.bravewriting.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Ordet är ditt!

- en blogg om skrivande

RSS 2.0