Skrivarcirkel!

Mumsig frukost, två timmars skrivprat och fyra donnor som vet vad de vill; ge ut böcker.
 
Igår hade vi träff nummer fyra och en ny medlem travade glatt in i gänget. (Medlem nummer fem kunde inte närvara och var SAKNAD)
 
Vi hade planerat i förväg att vi skulle fokusera lite mer på gestaltining. Och jag menar verkligen "lite" för som vanligt hoppar vi mellan ämnerna; olika förlag, refuseringsbrev, känslan man vill förmedla, barnsnack (inte jag) osv osv.
 
Men "lite" gestalning pratade vi. Vi hade även med brottsstycken vi läste upp av egna/andras texter för att ha som diskussionsunderlag. Och nåt som jag tänkte på när jag gick därifrån; det här med gestaltning är inte lätt. eller snarare, att SE det är inte lätt.
 
När man går på skrivarkurser och lärarna pratar om gestaltning finns det klassisika exemplet:
 
Skriv inte: "Hon var arg".
Skriv: - Jag hatar dig! sa hon och slänge igen dörren.
 
MEN det finns ju så många olika sätt att gestalta på. Det ovanför är att gestalta en persons känsla, i detta fall utifrån. Sedan kan man gestalta en persons känsla inifrån när det gäller första-person. Men gestaltande är inte bara känslor (vilket tycks glömmas bort med jämna mellanrum).
 
Gestaltande finns i så många olika former. Ta en karaktärs personlighet t ex. Man kan gestalta genom att beskriva hur hans/hennes rum ser ut, eller hur de pratar i den dialog (både vad de säger och hur de säger det och ännu mer; vad de inte säger) och genom personens tankar. Gestaltande är att förmedla rätt information till läsaren för att få en stämning i boken, göra texten levenade. Själv har jag precis upptäckt undertexter! Att kunna skriva att ens karaktär betraktar något/pratar om något och få läsaren att förstå att tankarna/dialogerna egentligen gäller något helt annat. Åh, guld!
 
På vår skrivarfrukost läste Boktjuven högt ur en artikel som talar FÖR gestalting utifrån hur våra hjärnor fungerar (http://www.nytimes.com/2012/03/18/opinion/sunday/the-neuroscience-of-your-brain-on-fiction.html?pagewanted=1&_r=2)
 
Mer gestaltande åt folket!
 


Kommentarer
Fia Filur

Älskar undertexter! Älskar även planteringar!

Svar: Ah, planteringar. Det kommer jag få jobba massor med i nästa manusprojekt....
Nina

2012-10-08 @ 18:41:35
URL: http://www.sofiafritzson.com
Boktjuven Ingerun

Hear hear! (Fast jag tycker det är svårt att få till. Utom ibland när man råkar komma på nåt.)

Svar: Absolut, men de lyckostunderna!
Nina

2012-10-08 @ 22:40:41
URL: http://vadvilljagtjuva.blogspot.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Ordet är ditt!

- en blogg om skrivande

RSS 2.0