I helgen lämnar vi tråkiga oktober bakom oss....

...och går in i händelserika november!
Dvs på lördag drar NaNoWriMo igång.
 
Vad är det tänker du kanske?
Det är något av det roligaste jag gjort; skriva ett manus på en månad. Och det sker bara under noveber. Varje år.
 
I år kommer jag också vara med, men på mitt egna sätt. Jag vågar inte riktigt skriva nytt pga gravid och vill därför inte stressa. MEN jag tänker hänga på och redigera ett manus under november. Faktum är att jag ska redigera det manus jag skrev förra året!
 
Regler:
Under november månad ska du producera ett manus på minst 50 000 ord. Du loggar dina ord på din egna sida på http://nanowrimo.org/.
 
Före:
Förebered dig och din omvärld. Berätta att du inte kommer vara så social under november månad. Prata med din partner och bestäm när du har skrivtid (jag hade t ex skrivtid mellan 19-21 förra året. Då skulle handling, matlagning och disk vara gjord. Mitt kök har aldrig varit så städat). Och förebered ditt skafferi! Jag hade ett helt fack full av japp i kylen. Mmm, kylda japp. 
 
Förebered också gärna ditt skrivprojekt. Förra året hade jag en synopsis + att jag hade provskrivit första kaptitlet för att känna in rösten. Och för mig underlättade det otroligt mycket! Du kanske inte är en synopsis-människa? Planera ändå. Lite. Vilket tema ska du skriva om? Har du en fråga du vill ha svar på? Har du en huvudkaraktär du vill följa?
 
Under:
Skriv, skriv, skriv! Både i år och förra året börjar november på en helg, utnyttja det. Skriv som sjutton första helgen för att du sedan ska kunna ha dagar där skrivandet är tungt senare i månaden.
 
Finns det skrivevent nära dig? Åk dit för att bli peppad! Hitta vänner som också skriver som du kan sms:a med när det går trögt. Eller när det går fantastisk bra! Tyvärr är det väldigt få andra som fattar det där: "Idag har jag skrivit 5 000 ord!!!!"
 
Efter:
Pusta ut och socialisera loss totalt för att visa att jo, du finns och lever. 
 
Och låt manuset vila. Titta inte på det, peta inte på det.
 
Klappa dig på axeln och var stolt (även om du inte kom upp i 50 000 ord). Det är ingen enkel grej att producera manus, men det som är skrivet kan skrivas om. Inte skrivet kan man inte göra mycket åt.
 
 
 
Jag är lite avis på de som ska göra riktiga NaNo i år. Men jag tänker hänga på forumen och heja på i alla fall.
Kanske ses vi på litteraturhuset i Göteborg? Där hängde det en del folk förra året...
 
Lycka till!


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Ordet är ditt!

- en blogg om skrivande

RSS 2.0